Rettssikkerhet, rettspolitikk, barnerett og barnevern.

Bør Mari Trommald gå av?

Ja det bør hun. Rett og slett fordi hun ikke er kompetent til jobben som direktør for Bufdir, Barne- og ungdomsdirektoratet siden 2010. Hun har heller ikke tillit i befolkningen. Den siste uken har det kommet en rapport fra Bufdir som er en aldri så liten bombe. Den forteller om sjokkerende mangel på  kunnskap hos de ansatte i barnevernet. Saksbehandlere som hver dag avgjør fremtiden til mange barn basert på det frie skjønn kan ikke juss eller elementære menneskerettigheter.  Blant annet hentes 5 barn hver dag akutt av barnevernet med politibistand basert på kompetanse til den enkelte saksbehandler. Dette har Mari Trommald visst i alle år.

Rapporten avdekker at de finnes ingen krav til de ansatte i barnevernet om kompetanse på barn eller kunnskap om juss. Kun 8 prosent av de ansatte har utdannelse på masternivå. Juristen skrev 8 oktober 2019:

«Det høres kanskje utrolig ut, men det stilles i dag ingen krav om verken utdanningsnivå, kunnskap om barn og unges utvikling eller juss for å treffe beslutninger i barnevernet, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir i en pressemelding.»

Utrolig naivt

Nei det høres slett ikke utrolig ut for oss som har varslet om det i 10 år. Kunnskapsløsheten i barnevernet har Trommald regelmessig blitt varslet om siden 2010. Hun har ignorert alle seriøse kritikere, og vil ikke engang samarbeide med de som står bak nasjonal bekymringsmelding på barnevernet, KIB med signatur fra 260 fagfolk.  I stedet har hun valgt «andre metoder» for å få slutt på overgrep mot forsvarsløse foreldre. Mer kunnskap til de ansatte.

Fra rapporten: 

«Juss er særlig sentralt for barnevernets arbeid fordi arbeidet berører grunnleggende menneskerettigheter. De ansatte må kunne ivareta barn og foreldres rettigheter og rettssikkerhet. Derfor vil vi ha et krav om at alle ansatte i det kommunale barnevernet og ledere i institusjonsbarnevernet må ha gjennomført en nasjonal juridisk eksamen.»

Selvfølgelig er det viktig at ansatte i barnevernet kan det mest elementære i juss. De har makt til å ta et hvilket som helst barn, og så kan de ikke noe om barn og foreldres rettigheter. Det er ikke bare skandaløst, det er så lavmål at det er pinlig. Mangelen på kompetanse har avstedkommet rekordmange saker til Strasbourg. Les også: Alvorlig mistillit til norske domstoler. Sjokkangrep på norsk barnevern.

Aftenposten,  4 oktober 2019 skrev om den sjokkerende rapporten.

Her sier Trommald at hun har kommet til en erkjennelse.

– Du har ofte forsvart barnevernstjenesten og sagt at den holder høy kvalitet og tar forsvarlige avgjørelser. Har du nå forandret mening?

– Vi har arbeidet med utredningen i to år og helt klart kommet til en erkjennelse av at grunnkompetansen ikke er god nok. 

«Erkjennelse»

Dette er overhode ikke nytt for Trommald som har fått regelmessige varsler fra seriøse aktører i mange år om overgrep i barnevernet som hun har valgt å se bort fra. Problemet er ikke kompetansen, men moral og etikk. Mange av sakene som har havnet i EMD handler om at barnevernet finner på ting og lyver om foreldrene for å vinne frem i rettsapparatet. Det skal Trommald rette på med mer kompetanse på juss. Det er grenseløst naivt å tro at kunnskap er nok til å stanse en årelang ukultur med korrupsjon. Tvert i mot kan kompetanse på juss hos mennesker uten moral gjøre situasjonen enda verre.

Adressavisa skrev 5 oktober 2019:

«Rapporten peker også på at de barnevernsansatte må kunne ivareta barn og foreldres rettigheter og rettssikkerhet. Derfor anbefales det at begge masterutdannelsene skal inkludere en avsluttende eksamen i juss.»

Det er utrolig at det må en gransking til for å forstå at hvis ikke barnevernet kan noe om rettssikkerhet og rettigheter så går det skrekkelig galt når de tar andres barn.

Disse tiltakene vil koste penger. Men det vil koste mye mer å la være. I utredningen ligger det også en grundig samfunnsøkonomisk analyse til grunn, utført av Oslo Economics, som konkluderer med at alle tiltakene vi foreslår for å heve kompetansen i barnevernet vil være samfunnsøkonomisk lønnsomme, sier direktør Mari Trommald i en pressemelding.

Den økonomiske analysen skulle jeg likt å se. Det er interessant å se hva som legges i begrepet samfunnsøkonomisk.

Snakker bort ukultur

Mari Trommalds medisin mot ukultur er bedre opplæring og mer kunnskap. Som i dette eksempelet fra 2017. Til tross for grundig dokumentert samrøre mellom privat og kommunalt barnevern velger Trommald og Bufetat i 2017 mer kompetanse til de ansatte for at de ikke skal bryte loven.

Ansatt i barnevernet selger privat barnevern på si.

«Flere titalls personer selger private barnevernstjenester – samtidig som de er ansatt i det offentlige barnevernet. Det viser en granskning VG har gjort.

«I dag kan VG avsløre at minst 59 barnevernsansatte de siste fem årene har solgt eller selger ulike private barnevernstjenester, samtidig som de jobber eller har jobbet for det offentlige barnevernet. Det betyr at enkeltpersoner kan sitte på begge sider av bordet når kontrakter skal inngås og offentlige penger fordeles.»

«Kartleggingen viser at enkelte eier aksjeselskaper med millioninntekter. Andre sier at de har solgt private barnevernstjenester i lang tid, mens enkelte opplyser at de har hatt noen få enkeltsaker.

• Det er solgt tjenester som ettervern, oppfølging, veiledning, tiltakstjenester, konsulenttjenester, og tilsyn av fosterhjem, kurs og foredrag.

• Enkelte opplyser at de jobber deltid i det offentlige, og dermed er avhengig av private oppdrag for å få en tilfredsstillende inntekt.»

«Trommald visste om risikoen. «Til tross for at Bufdir lenge har ment at det har vært en risiko for dobbeltroller, har det ifølge Trommald ikke vært aktuelt for dem å gjennomgå dette selv.»

Les også: Er dette et bevisst forsøk på å lure folk, Mari Trommald?

Hva gjorde Trommald med dette? I stedet for å stille ansatte til ansvar, innføre strenge og vanntette regler og oppheve ulovlige tiltak mot barn, velger Trommald å fortelle de ansatte om etikk og moral. Som om det hever moralen?

 

«Det vi har gjort er å jobbe med etikken i dette ved å styrke våre retningslinjer.

Har dere gjort nok?

– Vi har jobbet med enkelttilfeller som har kommet opp, i tillegg til å styrke ledernes bevissthet.

Men er ikke det egentlig en jobb dere skulle gjort selv?

– Ja, det kan du si. Men det vi har vært opptatt av er å jobbe med regelverk og rutiner rundt dette, og da har vi brukt andre typer mekanismer enn det dere har gjort.»

 

Da har vi brukt «andre mekanismer» sa Bufetat i 2017. Har de «andre mekanismene» virket? Har det blitt bedre? Har Trommalds strategier og handlingsplaner ført til et bedre barnevern? Nei det har det ikke. Tvert i mot. I den senere tid har det blitt avdekket hårreisende praksis med såkalte enetiltak i private barnevernsinstitusjoner. Det mest lukrative barnevernstiltaket som finnes. Fra 18 000,- kroner til 28 000, kroner pr døgn. Eksempelvis Glassjenta kostet 10 millioner kroner i året.

Les også: Småbarnsbanken

Enetiltak har hatt en økning på 150% på fire år skriver VG i en stor artikkel, og koster samfunnet 650 millioner kroner i året. Rett i lomma på private aktører. Kan årsaken til den dramatiske økningen i enetiltak være at ansatte i barnevernet også selger private omsorgstjenester? Hva skal i tilfelle Trommald gjøre med det? Dele ut noen brosjyrer om rett og galt til barnevernet? Hvor naivt får det blitt?

Barna som bor alene.

«ENETILTAKENE er barnevernets dyreste form for omsorg.
 
I fjor kjøpte Staten plass for disse barna hos private aktører for mer enn 650 millioner kroner, viser tall fra Bufetat som VG har fått innsyn i.
 
Å ta vare på ett barn i enetiltak koster i gjennomsnitt 18.700 kroner i døgnet.»

Menneskehandel

12 oktober 2019 avslører VG at de private omsorgsleverandørene deltar i beslutningsprosessen rundt enetiltak. Artikkelen har en fin oversikt over hvilke selskaper det er snakk om og hvor stor andel av omsetningen deres som er basert på enetiltak. Dette er intet mindre enn menneskehandel og Mari Trommald er ansvarlig.

Fabulous couldhavebeen

Trommalds forsvar på kritikk er alltid det samme. En evig gjentagelse av hvordan det skulle ha fungert.

Inkonsekvent

Samtidig som Trommald hårdnakket påstår at barnevernet ikke har gjort feil i de 40 sakene som er tatt til behandling i EMD er hun kjent med at de som har avgjort i sakene ikke har kompetanse og driver med utstrakt korrupsjon. Er ikke det litt inkonsekvent.

Mari Trommald lar være å slå hardt ned på ulovligheter begått av de ansatte i barnevernet. Hun lar straffbare handlinger begått av offentlig ansatte passere og overlater til EMD å avgjøre om menneskerettighetene er krenket. Trommalds løsning er at saksbehandlerne må ha en mastergrad. Det får vi tidligst sett resultater av om 10 år. Hva med de barna som er tatt på feil grunnlag av et kunnskapsløst barnevern i dag, og i går? Skal uretten mot de vedvare til alle har tatt en mastergrad?

Kan vi ha tillit til at Bufdir direktøren ivaretar norske barns interesser i fremtiden? Bør politikerne stole på Trommalds handlingsplaner og prognoser for å rette opp barnevernet?

 

4 kommentarer

 1. Randi Livsdatter Kalland

  Det er ingen tvil om at Trommald må gå av! En kan ikke la så store overgrep få skje mot familier og late som om ingen ting har skjedd! Saker som er gjennomført av barneverntjenesten i alle landets kommuner må granskes av kompetente og renhårige personer. Alle ansvarlige som har utsatt familier for ulovligheter må stå til rette for det de har gjort. Kommune og statsansatte skal også følge lovverk. Alle familier som har vært utsatt for ulovligheter, må få oppreisning for de store lidelsene de har vært utsatt for!

 2. Ove Dag Knarvik

  Går ho ikke frivillig må vi finne metode for å tvangsavsette ho

 3. John

  Denne kvinnen er det styggeste jeg har sett.
  Overnevnte er ikke så viktig. Hva hun gjører langt mere stygt.
  Voldtekt: barn og familier.

 4. Tommy H

  Vi vet det bare er en kortsiktig løsningen at dette utysket går av eller at den allerede synkende barnevernsskuta “reformeres”.

  Allerede er det veldig mange som ønsker å legge ned hele dette kriminelle syndikatet som stjeler barn. Alternativt at det innføres ansvarsrett der barnevernsansatte holdes økonomisk ansvarlige når gangsterne taper i rettssystemet eller at saksbehandleren fortrinnsvis straffes med 1 dags ubetinget fengsel for hver dag barnet ble holdt i barnevernets varetekt etter omsorgsovertakelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2023 Irene Hov

Tema av Anders NorénOpp ↑